Blog

HomeAmenajare interioara si mobilier comandaAlegerea bucatariei – (2) usi mobilier de bucatarie

Alegerea bucatariei – (2) usi mobilier de bucatarie

Usi mobilier de bucatarie – Alegerea bucatariei

Imaginea bucatariei este data in principal de usi, ele sunt interfata la vedere intre spatiile de depozitare si utilizator. Alaturi de aparatura electrocasnica, blat si accesorii ele dau design-ul final al proiectului si in general sunt punctul de pornire la alegerea mobilierului de bucatarie. Fie ca este vorba de culoare, forma sau materiale, usile sunt alegerea cea mai importanta si sunt punctul principal de pornire in realizarea unui proiect personalizat.

usi mobilier de bucatarie

Termenul de culoare a usilor il consideram efectiv culoare sau ne putem referi si la finisaj, nuanta sau textura. In aceste conditii exista posibilitatea de a alege functie de producator dintr-o serie de finisaje personalizate (denumiri specifice fiecarui furnizor), din gama de culori RAL sau in cazuri speciale se poate folosi si o mostra de client dupa care sa se realizeze usile de mobilier bucatarie.

Chiar daca denumirea unui finisaj se poate gasi la mai multi furnizori trebuie sa stim ca se poate in realitate sa existe diferente semnificative intre ele (nuante, textura, dimensiuni, mod intretinere, samd). Usile vopsite pot fi mate sau lucioase, simple sau cu efecte speciale (antichizare, invechire, metalizare), cu aplicare omogena a vopselei sau cu pastrarea fibrei de lemn la vedere. In cazul in care se doreste un finisaj “natural” se pot folosi usi din lemn masiv, usi furniruite sau usi laminate care sa imite lemnul sau alte materiale (marmura, granit, ciment, inox, bronz, aur, argint, etc..).

Forma usilor de preferat sa se aleaga si in functie de culoarea dorita, nu orice culoare (finisaj, nuanta, textura) se potriveste cu orice forma a usilor si impreuna cu design-ul proiectului final dorit. Usile drepte/simple permit cele mai multe combinatii de culori, materiale, manere si dimensiuni. In general au grosime bruta intre 14mm si 30mm, iar ca dimensiuni standard se folosesc usile pentru corpuri intre 15-60cm iar pentru sertare intre 30cm si 120cm.

In cazuri speciale, functie de materiale si detalii tehnice se pot realiza si dimensiuni atipice la cererea beneficiarului. In acest caz trebuie sa tineti cont ca orice dimensiune “non-standard” poate implica pe viitor unele probleme deoarece accesoriile si aparatura electrocasnica se regasesc doar cu anumite dimensiuni si de preferat sa tinem cont de aceste informatii. Daca se va dori ulterior introducerea intr-o bucatarie a numitor accesorii sau aparate acestea vor putea fi folosite doar in module standard (15/30/45/60/90/120cm) si mult mai complicat va fi sa adaptam in zone atipice.

Usile cu rama se folosesc in general cu finisaje de lemn sau vopsite mat. Tehnic sunt mai usor de realizat din lemn masiv, placi lemn sau MDF. Din punct de vedere al design-ului sunt de evitat usile cu rama vopsite lucios datorita reflexiei si umbrelor care apar. In functie de producator pot fi realizate usi cu rama pentru mobilierul de bucatarie si in variantele curbe. Usile curbe apar mai rar, in general la corpurile terminale, la cateva module speciale si mai putin la un proiect complet.

Este alegerea fiecarui producator daca introduce in gama curenta prorpie un model complet cu usi curbe, acesta va fi prezentat ca produs special, premium si care atrage. In schimb ca si cerere pe piata, bucatariile curbe sunt slab cotate necesitand spatii mari, realizate dupa mobila si nu invers, cu conditii atipice de pret, termene de livrare, caracteristici tehnice si de folosire.

Materialele folosite la usile pentru mobilierul de bucatarie in principiu nu ar trebui sa fie o alegere specifica a beneficiarului. In mod normal forma si culoarea dau design-ul garniturii de mobilier si bucatariei. Materialele ar trebui sa fie alegerea producatorului, el fiind responsabil sa asigure realizarea tehnica a mobilierului si garantia pentru acest produs. Pentru mobilierul de bucatarie uzura morala ar trebui sa apara mai repede decat uzura materialelor…deci daca mobila de bucatarie are o garantie de la producator de 2-5ani este in regula.

Exemple de materiale pentru usi mobilier de bucatarie:

  • usa laminata/furniruita pe ambele parti – din placa conglomerat lemnos, 19mm grosime, continut redus de formaldehida (E1,Carb2, F****), hidrofuga (max10%/24h), cant perimetral ABS 1mm
  • usa vopsita integral -din placa conglomerat lemnos, 22mm grosime, continut redus de formaldehida (E1,Carb2, F****), hidrofuga (max10%/24h)
  • usa gresie – din placa conglomerat lemnos, 16mm grosime, continut redus de formaldehida (E1,Carb2, F****), hidrofuga (max10%/24h) cu folie de gresie portelanata de 3mm aplicata pe fata
  • usa sticla – din placa conglomerat lemnos, 16mm grosime, continut redus de formaldehida (E1,Carb2, F****), hidrofuga (max10%/24h) cu folie de sticla securizata de 4mm aplicata pe fata. Catul perimetral ABS 1mm in aceeasi culoare ca sticla
  • usa lemn masiv – rama si panou central in cires/nuc/frasin/stejar, cu grosime de maxim 22mm, finisaj semi-mat/mat
  • usa lemn – rama lemn si panou central MDF, vopsita pe toate fetele si grosime maxima de 22mm
  • usa piele- din placa conglomerat lemnos MDF , 22mm grosime, continut redus de formaldehida (E1,Carb2, F****), hidrofuga (max10%/24h), piele aplicata pe fata si cant perimetral, spate vopsit opac
  • usa inox -folie inox aplicata pe placa conglomerat lemnos HDF

Mai multe detalii pentru alegerea bucatariei – articole blog

Pentru informatii suplimentare usi mobilier de bucatarie  www.supermobila.ro/contact sau va asteptam in showroom Scavolini Favilla … programati o intalnire favilla.ro/contact/

Detalii suplimentare site – favilla.ro Scavolini Store Favilla.Ro | Facebook

#favilla #bucatarii_italia #bucatarii_scavolini #scavolini_romania #bucatariidelux #mobila_de_bucatarie #supermobila #bucatarii_design #mobila_bucatarie #bucatarie_de_lux #design_lux #design_industrial #design_bucatarie usi mobilier de bucatarie

 

usi mobilier de bucatarie
GD Star Rating
loading...