Blog

HomeAmenajare interioara si mobilier comandaAlegerea bucatariei – (8) hota pentru bucatarie

Alegerea bucatariei – (8) hota pentru bucatarie

Alegerea bucatariei – (8) hota pentru bucatarie

In majoritatea bucatariilor se recomanda folosirea unui sistem de ventilare si pentru acest lucru se recomanda folosirea unei hote pentru care detaliem cateva observatii care sa ajute in alegerea ei:

  • Tipul hotei – hotele pentru bucatarie sunt incastrabile sau independente, cu montare pe perete, tip insula sau cu instalare la nivelul blatului de lucru (in blat sau incorporata in plita). In functie de spatiu si de disponibilitatea producatorului de mobilier/blat se poate opta pentru una din cele trei variante. Majoritatea hotelor au din fabricatie posibilitatea de a functiona cu recirculare/filtre carbune sau cu evacuare aer in exterior. De preferat sa se consulte si manualul de instalare/utilizare a producatorului pentru a avea siguranta ca produsul permite ambele tipuri de utilizare.
  • Mod de instalare – pentru instalarea hotelor incastrabile este nevoie de a furniza producatorului de mobilier exact cotele si detaliile tehnice ale aparatului in vederea executarii corpului necesar incastrarii. Fisele tehnice alte acestor hote cuprind toate detaliile si observatiile de care trebuie sa se tina cont la realizarea modulului de mobilier si instalarea hotei in bucatarie. Atat hotele independente cat si cele incastrabile, cu instalare pe perete sau tavan, trebuie montate la o inaltime “standard” intre 60cm si 80cm dar functie de tipul plitei (dimensiune, gaz, vetroceramic, inductie) si al hotei (design, materiale, putere, circulare aer) se poate merge pana la 50-90cm.
  • Dimensiuni – hotele se gasesc in general cu dimensiuni de 60-90-120cm. Cele independente au si dimensiuni in afara acestor standarde datorita design-ului si materialelor folosite. Astfel exista hote de 30-45cm sau modele de 75-85cm care sunt circulare, rectangulare, cu sticla sau ornamente din lemn. Inaltimile sunt diferite si se pot regla functie de tuburile superioare care sunt telescopice sau prin sistemele de prindere daca sunt reglabile. Profunzimile hotelor (perete/insula) sunt cuprinse intre 30 si 50cm in mod uzual. Pentru hotele de blat acestea sunt de lungimi cuprinse intre 60 si 120cm si profunzimi de 10-20cm.
  • Observatii – hotele se folosesc cu randament maxim in regim de evacuare al aerului in exterior, pentru acest mod este necesara compunerea unui sistem de tuburi care sa faca legatura intre aparat si mediul exterior. Recomandarea este sa nu se foloseasca la acest tip de utilizare un circuit de evacuare mai mare de 3-4m lungime sau multe schimbari de directii pentru fluxul de aer (coturi, diferente de suprafete, reductii). In cazul in care nu se poate realiza acest tip de evacuare este de preferat sa se foloseasca motaor extern, hota de putere mare sau se poate lua in calcul folosirea aparatului in regim de recirculare. Fisa tehnica a aparatului trebuie sa contina debitul de aer maxim absorbit, nivelul maxim de zgomot, dimensiunile si tipul de instalare.
  • Accesorii – in prezent exista hote incluse in plita, cu conectare la plita pentru folosire coordonata functie de regimul de gatire, cu senzori pentru miros, umezeala, caldura sau atenuator de zgomot. Majoritatea au incluse sisteme de iluminare, 2-5 niveluri de absorbtie, program functionare 3-10minute, filtre metalice sau grasime.
No Comments

POST A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.